Uusi / uusiutuva teknologia, onko se hyvä isäntä vai huono renki? Tai peräti päinvastoin?

 

Niin, onko teknillinen kehityksemme, robotisoituminen ja automatisoituminen yhteiskunnalle uhka vai pelastus?

Todennäköisesti nykyinen sivilisaatio on Telluksen ajanjaksojen aikana, tiedossamme olevien seikkojen mukaan kehittynein, ainakin tieteellisten ja teknisten saavutusten osalta, ja niistäkin viimeisten neljän - kolmenkymmenen vuoden aikana.

Entä johtuuko sinä aikana saavutetusta hyvinvoinnin kehityksestä, nykyiset taloudelliset ja poliittiset epävarmuudet, jotka ovat johtaneet poliittisiin liikehdintöihin kaikkialla nykymaailmassa?

Olen viime-aikoina katsonut paljon YouTubea. Siellä on ylpeänä (todennäköisesti) esitelty tekniikan saavutuksia kaikilla mahdollisilla osa-alueilla. On esitelty toinen toistaan suurempia laivoja, lentokoneita, junia, maatalous- ja maansiirtokoneita ynnä muita teknisiä- ja automatisoituja laitteita. On esitelty myös valtavia maatiloja, kone- ja elintarviketehtaita, kalastusaluksia jotka eivät ole enää pelkästään pyynti aluksia vaan ne ovat kalanjalostuslaitoksia.

Esittelyissä on ollut mukana myös joukkotuhoaseita, aseita ja järjestelmiä, joiksi tuntemattoman sotilaamme konekivääri ei enää riittäisi alkuunkaan.

Kaikki tämä ei vieläkään riitä, vaan kehitys jatkuu jatkumistaan. Varsinkin teknillisillä ja automatisoinnin osa-alueilla, jotka mullistavat ja mahdollistavat edelleen tuon kaiken kehittämisen.

Kalastus ja maatalous tuotannot olivat aiemmin pääosin ihmis työvoimalla toteutettavaa muovitonta lähituotantoa, luonnollisilla, luonnonmukaisilla lannoitteilla ja säilönnällä, tuotannon tapahtuessa jatkuvalla lähituotannolla.

Miten on käynyt viljelypinta-alan?  Sitä en valitettavasti tiedä. Epäilen sen pysyneen suurin piirtein saman suuruisena. Uusia alueita on vallattu ja raivattu entisiin alueisiin liitettäväksi teho maatalouden harjoittamista varten. Niihin, tavalla tai toisella sopimattomat tilat ja alueet ovat joutuneet lopettamaan kannattamattomana tehoviljelyn takia, joka on painanut tuotteiden hinnat alas, mahdollistaen siten kovan kilpailun myötä, myös hukkatuotannon.   

Poliittinen- ja taloudellinen valta tyhjentävät, pien viljely- ja teollisuuden alueet tehokkaasti kaupunkeihin ja muihin kasvukeskuksiin kilpailemaan niiden asukkaiden kanssa hitaasti kasvavista työpaikoista, jättäen osan oman onnensa nojaan ja elämään, ainakin ns. sivistysvaltioissa osittain yhteiskunnan tuella.

Nyky-ihmisten vapaa-aika ja käytettävissä olevat tulot ovat lisääntyneet osittain teknologian ansiosta. Ikävä vaan, ettei se ole tapahtunut tasapuolisesti kaikkien kanssa. Siinä on tapahtunut vääristymää kertautuvasti, alueittain, maittain, koulutukseltaan, maanosittain ja ikävä kyllä myös uskonnollisten suuntauksien, sekä rodullisestien mukaan. Kouluttautumattomilla  on kyllä vapaa aika lisääntynyt suhteessa enemmän kuin tulot. Se on taasen johtanut tekemisen puutteesta ja katkeruudesta, sekä kateudesta ns. sivistyneissä maissa poliittisten populististen puolueiden syntyyn, ilmaisujen pysyessä niissä kuitenkin melko väkivallattomina mielenosoituksina.

Muualla, kun siihen lisätään vielä uskonnollisten ja rodullisten ryhmien eriarvoinen kohtelu, on levottomuuksien siemenet kylvetty. Satona saamme sitten kaikki niittää kansallisina levottomuuksina ja ääriliikkeiden syntymistä, joiden eri osapuolia suurvallat tukevat saadakseen heidät omien etuuksien piiriin. Tämä kaikki johtaa sitten sisällissotiin, maasta pakoihin ja edelleen minkään tahon hallitsemaan pakolais ongelmiin, jotka aiheuttavat sitten kohdemaissa erikulttuurien yhteen törmäyksiin ja lieviin levottomuuksiin, lisäten myös kohdemaan ennestään teknologiasta aiheutuvan, ei toivotun vapaa ajan lisääntymiseen.

Teknologian ja tuotanto ympäristön edelleen kehittämisen innon ymmärtää toisaalta paneutumalla sen alan tekijöiden ja heidän kouluttajien tilanteeseen, mitä he sitten tekisivät, jos toteaisimme: kiitos tämä tilanne riittää meille. Heitäkin taitaa olla nykyisin verrattain huomattava joukko.

Juna liikkuu, emme todennäköisesti  pystyisi sitä edes pysäyttää.

Kuten emme voi pysäyttää sitä käynnissä olevaa, meidän toiminnastamme riippumatonta olevaa, luonnon omaa ilmaston muutosta, muutosta joka on alkanut jääkautena muutama miljoona vuotta sitten, ja joka päätyy myös uuteen jääkauteen miljoonien vuosien kuluttua.

 

Olemme ilmeisesti kuitenkin osaltamme sotkeneet sitä, joten on luonnollista, että osallistumme osaltamme sen siivoamiseen, mutta ei meidän tarvitse sitä kaikkea yksin tehdä, siivotkoon muut maat omat sotkunsa, me siivoamme omamme.

 

Kysymys ja vastaushan on aina sama: RAHA ja VALTA Niihin me päädymme aina, joka tapauksessa ja kaikkialla. Valittavanamme on vaan, että koska, millä tavoin ja minkä suuruisena maksamme osuutemme,sekä minkälaiseen vaikuttamiseen ja kehen tyydymme.
Jos tietäisimme oikean ajankohdan, suuruuden sekä poliittisen suuntamme, olisimme neroja.

Vai joko me olemme?